A lakásfelújítási támogatás igénylése egyre több család számára aktuális.

Minket is egyre többen keresnek meg a kivitelezéssel kapcsolatban. A széles körű érdeklődés miatt blogunkon többször is írtunk az otthonfelújítási programról: 1. Otthonfelújítási program, 2. Miért válassza a Padlófutárt lakásfelújítási támogatás igénybevételekor?, 3. Otthonfelújítási támogatás: kérdések és válaszok. Tapasztalataink mégis azt mutatják, hogy még mindig sok kérdés merül fel a támogatással kapcsolatban. Ezért ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttünk további hasznos információkat, melyek bárki segítségére lehetnek a lakásfelújítási támogatás igénylése során.

A lakásfelújítási támogatás igénylése előtt mindenképp olvassa el, mire érdemes odafigyelni!

Milyen felújítási munkálatokra igényelhető a támogatás?

 • belső tér felújítása (a lakás helyiségeinek belső fali, födém-, álmennyezeti vagy padlóburkolat cseréje, felújítása, festése, tapétázása, galériaépítés, belső lépcső kialakítása vagy cseréje, szaniterek beépítése vagy cseréje, villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása, a lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje),
 • víz-, elektromos-, csatorna- vagy gáz-közműszolgáltatás bevezetése; belső hálózatának cseréje vagy kiépítése,
 • fürdőszoba, illetve WC létesítése,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, elemeinek cseréje (ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is),
 • az épület külső festése, színezése, szigetelése (beleértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang- és vízszigetelést),
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, spaletta, rovarháló, árnyékoló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje; küszöbök, párkányok cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, szigetelése, felújítása,
 • égéstermék-elvezető építése és korszerűsítése,
  klímaberendezés beépítése vagy cseréje,
 • a lakással azonos helyrajzi számon található épület felújítása, amely nem lakásként funkcionál (nyári konyha, mosókonyha, tároló),
  kerítés építése,
 • napelemes rendszer, napkollektor telepítése vagy cseréje (napelemes rendszer esetén az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget),
 • gépjárműtároló építése, nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, erkély, előtető, loggia építése,
 • térburkolat készítése és cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • meghatározott akadálymentesítési munkák (ha az igénylő vagy a gyermeke mozgáskorlátozott),
 • alapozási szerkezet megerősítése,
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése vagy cseréje,
 • használati melegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.

Ha tájékozódunk a vállalkozók munkájával kapcsolatban, elkerülhetjük azt, hogy a lakásfelújítási támogatás igénylése után elégedetlenek maradjunk.

Az egy éves időtartam olyan 2020-ban vásárolt ingatlanra is vonatkozik, mely felújításra szorul, ezért még nem lehet beköltözni?

Nem, az egy éves feltételt abban az esetben nem kell alkalmazni, ha a lakás tulajdonjogának megszerzésére és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtása előtti egy éven belül került sor. Ha a tulajdonváltás hozzátartozók között történt, akkor a már támogatással érintett lakásra tulajdonosváltással sem lehet újabb támogatást igényelni.

Jövő évben esedékes felhasználású lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkezünk. A számlák felhasználhatók a lakásfelújítási támogatás igénylése során?

Igen, a rendelet ezt nem zárja ki.

Az adásvételi aláírása után, de a használatbavételi engedély kézhezvétele előtt lehet számlát gyűjteni?

Nem. Olyan otthonra nem vehető igénybe a támogatás, amely még nem épült fel és nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.

Kizáró ok, ha a 25 év alatti gyermeknek van önálló jövedelme, más tartózkodási helye vagy külföldön tanul?

Nem. A lakásfelújítási támogatás igénylése során az a fontos, hogy a lakcímkártyáján lakóhelyként szerepeljen a felújítandó ingatlan.

Befolyásolja-e a támogatás elbírálását, ha van az ingatlanon haszonélvezeti jog?

Nem.

Mit kell tudni a napelemes rendszerrel kapcsolatos módosításról?

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződést 2021. július 1. előtt kötik meg, még a szaldós elszámolás vonatkozik. Akkor is, ha a támogatási kérelmet a munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ez esetben nem kell csatolni a kérelemhez a Rendelet (2021. július 1. után hatályba lépő) 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat. Viszont szükséges lesz a kivitelező nyilatkozata, miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj együttesen a 450 000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.

Mi történik, ha a napelemes rendszer vállalkozói díja és az anyagköltség összesítve meghaladja a 450 000 Ft/kWp összeget?

Így a számla teljes egészében elutasításra fog kerülni.

Házastársak esetén van rá lehetőség, hogy csak az egyik fél igényelje a támogatást?

Nem, a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak csak együttes igénylőként vehetik igénybe a támogatást.

Értékesíthető a felújított ingatlan?

Igen. Az új tulajdonos – amennyiben nem hozzátartozója az előző tulajdonosnak – ismét igényelheti az otthonfelújítási támogatást.

Lehetséges a lakásfelújítási támogatás igénylése akkor, ha az ingatlan egyéni vállalkozásnak is székhelye?

Igen.

A gyám jogosult a támogatás igénybevételére, ha a gyámolt kiskorú szülei élnek?

Nem. A jogszabály csak akkor teszi lehetővé a támogatás igénybevételét a gyám számára, ha a szülők halála miatt rendelték ki, illetve a gyámolt kiskorú rokona.

Milyen számla fogadható el a munkadíjról?

Olyan számla fogadható el, melyet a vállalkozó állított ki, és az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. Nyugta nem fogadható el, csak számla! Ezen kívül a rendelet csak az 5%-os áfát tartalmazó számlát zárja ki, a 0%-os és 27%-os áfa mértékkel kiállított számla figyelembe vehető. Nem fogadható el a számla, ha a vállalkozó az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa, illetve akkor sem, ha az igénylő vagy hozzátartozója tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek.

Mit jelent a közeli hozzátartozó?

Közeli hozzátartozó a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ági rokon (lemenők, felmenők), az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, illetve a testvér.

Hogyan döntse el, kire bízza otthona felújítását?

Mielőtt meghozza döntését, érdemes informálódnia a vállalkozó eddigi munkájával kapcsolatban. Mi a Padlófutárnál szeretnénk megkönnyíteni választását a lakásfelújítási támogatás igénylése előtt, ha új padlóburkolat lerakásán is gondolkodik. Tekintse meg honlapunkon referenciamunkáinkat, hogy Ön is meggyőződjön munkatársaink szakértelméről!

Nemcsak abban segítünk, hogy jól informált legyen, hanem az igényléshez szükséges dokumentumokat is megosztjuk Önnel! Ezekre a linkekre kattintva tudja letölteni őket: 518-as kérelem, 1. sz. nyilatkozat, 2. sz. nyilatkozat, 3. sz. nyilatkozat, 4. sz. nyilatkozat, Számlaösszesítő, Vállalkozási szerződés.

Ha további kérdései merülnek fel, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén vagy a Facebookon!

Pin It on Pinterest