Az előző bejegyzésünkben bemutattunk már néhány olyan megoldást, amellyel sokat spórolhat a lakásfelújítás során.

A legújabb támogatás, amely 2021-től igényelhető, az Otthonfelújítási program, amelyet igyekszünk ebben a bejegyzésben részletesen bemutatni.

Az otthonfelújítási program abban különbözik, a már jól ismert otthonteremtési programtól, hogy a már meglévő ingatlan korszerűsíthető, renoválható vagy bővíthető a segítségével. Az igénylő a felújítási költség felét (max. 3 millió forint) visszakapja az államtól utólag. Ez azt jelenti, hogy egy 6 millió forintos beruházás esetén a számlák benyújtásával, az állam utólag hozzájárul 3 millió forinttal a felújítás költségeihez.

Fontos kiemelni, hogy nem muszáj a felújítási költségnek a 6 millió forintos nagyságrendet elérnie. Ugyanis ez már a maximális költség, amelynek a felét az állam kifizeti. Így már egy kisebb összegű felújítás esetén is igényelhető a beruházási költség felének kifizetése.

A támogatás igénylésének feltételei

Az otthonfelújítási támogatást azok a családok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Tehát, a várandósság 12. hetében lévő családok is élhetnek a lehetőséggel. Még azok a családok is, ahol a gyermek már nagykorú, de még otthon él és nincs 25 éves, még részesülhetnek a támogatásban. Az otthonfelújítási támogatást igényelhetik házastársak, élettársak, de azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, GYOD-ra jogosító gyermek esetén az életkori kitétel alól mentesülnek a családok, így korhatár nélkül igényelhető a támogatás.

Az igénybevétel feltétele még a legalább 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, amely lehet felsőoktatásból vagy munkaviszonyból származó jogviszony és legfeljebb 30 napra szakadt meg az elmúlt egy évben. (Azok esetében, akik elvesztették munkájukat, az elmúlt 3 hónapi álláskeresési járulék is beleszámít.) Minden család csak egyszer veheti igénybe a támogatást. Ha például valaki azért veszi fel a támogatást, hogy a felújított házat rövid időn belül, jobb áron eladhassa, akkor a későbbiekben vásárolt ingatlanok esetében már nem élhet ezzel a támogatással. Viszont, ha valaki egy olyan ingatlant vásárol, amely már korábban, egy másik család által részt vett a programban, akkor, mivel a támogatás személyhez és nem ingatlanhoz kötött, az otthonfelújítási program igényelhető.

Az Otthonfelújítási program igénylésének folyamata

Bármilyen lakás-, házfelújítási munkálatokra költhető az összeg. Beltéri, illetve kültéri felújítási munkákra egyaránt, beleértve ebbe a padlóburkolat cseréjét is. Fontos kiemelni, hogy csupán a felújítási költség 50%-a igényelhető alapanyagra, a visszatéríthető költségek másik felét a munkadíj teszi ki.

Az igénylés feltételeinek megfelelő családoknak a felújítási költségekre vonatkozó, 2021 január 1-jét követő keltezésű számlákat kell összegyűjtenie. Majd egy nagyon egyszerű szerződést, úgynevezett blankettát kell kitölteni és a munkálatok befejezését követő 60 napon belül, a számlákkal együtt, elektronikus formában benyújtani a Magyar Államkincstárnak. A Magyar Államkincstárnak 30 napon belül kell a kérvényt elbírálnia, majd még 5 nap áll rendelkezésre az összeg kifizetésére.

A kifizetést egy ellenőrzés követhet, amelyet a Kormányhivatal végez. A Kormányhivatal rendelkezésére 6 hónap áll, hogy ellenőrizze a támogatás felhasználásának megvalósulását.

Amennyiben Ön úgy gondolja, hogy ezt a támogatást a padlóburkolat cseréjére is szeretné fordítani, mindenképpen forduljon hozzánk, hiszen mi a padlóburkolat lerakásában is otthon vagyunk! Így megspórolja a felesleges köröket, amivel jó szakembert talál és biztos lehet benne, hogy az elszámolás is rendben lesz!

Pin It on Pinterest