A világjárvány érthető módon nyugtalanságot, bánatot és szorongást keltett a fogyasztók körében.

Ezért a gyártók és a piaci szakemberek szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a fogyasztók most olyan színeket keresnek, amelyek a COVID-19 járvány után megnyugvást és kényelmet jelentenek. Dee Schlotter a PPG Paints marketingvezetője például azt várja, hogy a természetességet, a természetes érzést utánozó árnyalatok felé tolódik majd a hangsúly. Ezek a színek elősegítik a belső békét egy olyan korban, amikor a mentális és fizikai jólét kritikus.

Kelly Griffin, az NBBJ építészeti cég igazgatója szerint az irodák kétségtelenül átalakulnak a közeli és a távoli jövőben. A munkavégzés nagy része otthonról történik, a fizikai munkahely pedig a másokkal való kapcsolatteremtés helyévé válik, ami megnöveli a társadalmi teret, a kényelmet és a konferenciatermek iránti igényt.

A COVID-19 miatt az antimikrobiális anyagok hétköznapivá válnak, előtérbe kerül az érintésmentes technológia. Sokan a réz újbóli divatját is prognosztizálják. Megnő az igény a zsebkendőnyi teraszokra is és többet fognak zöld növényeket és függőleges kerteket is telepíteni. Sokak szerint búcsút inthetünk a nyílt, vagy egybenyitott tereknek. Nincs többé olyan, hogy a bejárati és előszoba rész, a nappali és a konyha egyesülnek. El kell választani a bejárati csoportot annak érdekében, hogy itt lehessen hagyni a cipőt, ruhát és az utcai tárgyakat; nehogy szennyeződéseket vihessünk a nappaliba. A különösen igényes családok létrehozhatnak egy tisztítóhelyiséget is, amely antiszeptikus adagolóval rendelkezik. Használhatnak ultraibolya lámpákat  a lakóépületekben, amelyek fénye elpusztíthat néhány káros szervezetet, vírust és baktériumot.

Lesznek állandó irodarészek az otthonokban akár egy teljesen különálló szobaként.

Ami nagy ablakokkal, sötétítő függönyökkel és kényelmes bútorokkal lesz berendezve. Előtérbe kerülnek az intelligens otthoni rendszerek, támogatottá válik a levegő és a víz intelligens szűrése. Növekszik a személyes tér iránti igény, pontosan úgy, ahogy a természetes fény iránti igény is. A biofil design egy új, innovatív tervezési mód. Fogalmát elsőként Eric Fromm, német filozófus, szociálpszichológus vezette be.

A biofil építészet összekapcsolja az embert a természettel. Az ilyen kórházakban gyorsabban gyógyulnak a betegek, az ilyen iskolákban könnyebben tanulnak a gyerekek, jobb eredményeket érnek el, az irodákban nagyobb teljesítményre képesek az alkalmazottak, és az ilyen lakókörnyezetben barátságosabbak, nyitottabbak az emberek egymás felé.

Pin It on Pinterest