Minden más híreszteléssel ellentétben az igazság az, hogy az első éttermek Kínában a Szung-dinasztia idején jelentek meg.*

 

Csak ezt követték a legenda szerinti első és francia honban nyílt éttermek. De minket csak a történelem egy kis szelete érdekel. Miből volt a padló régen? A régi korok kocsmáinak padlója általában egyszerű, olcsó és könnyen karbantartható anyagokból készült. Döngölt föld, kőlap, fa padló. Nagyjából így, ebben az időrendi sorrendben. De az sem volt ritka, hogy szalmát, fűrészport vagy más hasonló anyagot szórtak időről időre a földre. Ezek ugyanis szintén segítettek felszívni a kiömlött folyadékokat és szigeteltek is. Ma már nem kérdés, hogy jó választás a laminált padló étterembe is.

Azért egy valami biztosan közös a régi korok és a modernkor embereiben. Bármilyen típusú vendéglátóegység üzemeltetője számára mindig is fontos volt a költséghatékonyság, a tartósság és karbantarthatóság és a praktikusság. Nem meglepő, hogy a kocsmák tulajdonosai általában nem akartak sok pénzt költeni a padlókra. Ezért olyan megoldásokat kerestek, amelyek olcsók és könnyen elérhetők voltak. A nagy forgalom miatt a padlóknak ellenállónak és viszonylag könnyen tisztíthatóknak kellett lenniük.

Az egyetlen eltérés az alkalmazott anyagok tekintetében bizonyára azért volt, mert a padló anyagának kiválasztását többnyire a helyi elérhetőség és a környezeti feltételek szabták meg. Ha pedig belegondolunk, néhány évtizede még címben lévő kérdést (Laminált padló étterembe?) sem tehettük volna fel. Ma meg már szinte természetese választás étterembe is a laminált padló.

Egy dekoratív laminált padló jelentősen hozzájárul a tér általános hangulatához és funkcionalitásához. Amikor kiválasztja a megfelelőt, számos különböző tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy az esztétika, a tartósság és a praktikum harmonikus elegyét érjük el.

Ma meg már szinte természetese választás étterembe is a laminált padló.

Nézzük miért jó választás a laminált padló étterembe!

 

Egyrészt a tartósság miatt. Naponta több tucat, vagy akár több száz vendég fordulhat meg egy étterem padlóján, ami elég nagy megterhelést jelent. A laminált padló, főleg a direkt erre kialakított, viszont bírja a strapát. Főleg, mert nem csak a forgalmi terhelésének, hanem a karcolásoknak, kopásnak és az elhasználódásnak is ellent kell álljon.

Ma már vannak olyan laminált padlók, a mi kínálatunkban is, amelyek esetében nem kell többé aggódni a kiömlött sör, bor, a leesett spagetti vagy a rakoncátlan gyerekek által szétkent csokoládé miatt. Tehát a könnyű tisztíthatóság és karbantarthatóság egyfajta örök igény. Sőt előny, ha megfelel a magasabb higiéniai előírásoknak is, így tiszta és biztonságos környezetet teremt mind az ügyfelek, mind a személyzet számára.

Ráadásul a laminált padlók kínálata olyan, mint egy széles választékú étlap. Változatos és minden igényt kielégítő. Legyen szó elegáns fapadló hatásról vagy modern kőmintázatról, a Padlófutár kínálatában biztosan megtalálható az a dizájn, ami tökéletesen passzol az étterem hangulatához.

Milyen szempontokat vegyen figyelembe, ha laminált padlót választ éttermébe?

Milyen szempontokat vegyen figyelembe, ha laminált padlót választ éttermébe?

 

 • Ha nagy forgalmú éttermet működtet, akkor természetesen elsősorban a tartósságot kell előnyben részesítenie a tisztán esztétikai szempontokkal szemben.
 • De minden étterem egyedi. A különböző típusú éttermek eltérő prioritást élveznek, így egyedi követelményeknek kell megfelelniük. A kifinomult éttermek előnyben részesíthetik az esztétikát, míg a hétköznapi étkezőhelyek a praktikum és a könnyű karbantartás felé hajlanak.
 • Ha a költségvetést kell figyelnie, akkor is találhat olyan megoldást, amelyek különböző árkategóriákat kínálnak anélkül, hogy a minőséget veszélyeztetnék.
 • A megfelelő és precíz telepítés érdekében fontos a professzionális lerakás. Ez nem csak a hosszú élettartamot garantálja, hanem növeli a laminátum általános hatékonyságát is.
 • Hasznos lehet, ha laminált padló csúszásmentességgel vagy antibakteriális bevonattal rendelkezik.
 • Ha az étteremben van egy bár, van olyan terület, ahol nagyobb az esélye a folyadékok kiömlésének, akkor ott fontos a vízálló, nedvességálló padlók választása.
 • Kifejezetten fontos a helyes takarítási metódus. A laminált padlóval borított helyiségeket nem a régi „vödör víz kiborít” módszerrel kell tisztán tartani!
 • Mivel evésről, szórakozásról van szó fontos, hogy környezetvédelmileg is megfelelő legyen a termék. A laminált padlóink szinte mindegyike VOC A+ minősítésű, ami azt jelenti, hogy a volatile organic compounds, azaz illékony szerves vegyületek tekintetében  nagyon alacsony kibocsátásúak.
 • Minél magasabb kopásállósági számmal rendelkező padlót válasszunk! AC4 vagy akár AC5 számút AC3-ból is a kereskedelmi környezetbe ajánlottat és ne a lakosságit!
 • Az AC számokkal együtt szokott jelentkezni az osztályozási szám, étterembe abból is 32 vagy afölötti osztályokat válasszunk.
 • Az előbbiek után már csak egy ugrás vastagság 10 mm alatt inkább ne válasszunk étterembe padlóburkolatot.
 • Vegyük figyelembe a napsütöttséget is! Ha nagy üvegfelületek vannak az étteremben, akkor válasszunk UV-álló terméket!

Természetesen, ha kérdései vannak segítenek a kollégáink, de mi azt javasoljuk, hogy a választás minden esetben alapból funkcionális szempontok alapján történjen, csak ezután jöjjön az esztétikai választás.

* Forrás: Elliott Shore és Katie Rawson, a Dining Out: A Global History of Restaurants

Pin It on Pinterest