A laminált padlók gyártásával és az utána várható károsanyag-kibocsájtásával kapcsolatban két tanúsítványt és két osztályozást érdemes ismerni. A Padlófutár termékei megfelelnek a VOC A+ és E1 osztályoknak és rendelkeznek a PEFC és PSC tanúsítványaival is.

VOC

A laminált padlók környezetvédelmi osztályozása - VOC A+A VOC jelentése volatile organic compounds, azaz illékony szerves vegyületek. Ezek az anyagok a laminált padlók mellett általában a festékekben, ragasztókban, háztartási vegyszerekben találhatóak meg, azaz minden háztartásban jelen vannak. Mindenképpen befolyásolják a szoba levegőjének minőségét és nagymértékben szédülést, fejfájást, légzőszervi irritációt, kimerültséget, szemirritációt és a koncentrálóképesség csökkenését okozhatnak.

– A+ osztály: nagyon alacsony kibocsátás
– A osztály: alacsony mennyiségű kibocsátás
– B osztály: átlagos mértékű kibocsátás
– C osztály: nagymértékű káros anyag kibocsátás

Formaldehid-kibocsátás

A formaldehid egy színtelen, szúrós szagú gáz, amit a laminált padlók és más szintetikus fa termékek gyártásánál használnak. Túl nagy mértékű jelenléte a levegőben légúti, bőr- és szempanaszokat okozhat, hosszú távon pedig daganatos elváltozásokat okoz.

– E1 osztály: alacsony mértékű formaldehid-kibocsátás
– E2 osztály: közepes mértékben bocsát ki formaldehidet.
– E3 osztály: nagy mennyiségű formaldehid-kibocsátás

PEFC- és PSC-tanúsítvány

A laminált padlók környezetvédelmi osztályozása - A PEFC tanusítvány jele.A PSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) 1993-ban alapult meg. Célja a veszélyeztetett erdők védelme, a felelős és fenntartható fakitermelés támogatása. A PEFC (The Programme for the Endorsement of Forest Certification) pedig egy tanúsítvány-rendszer, amit 1999-ben hoztak létre az európai igények szerint. Ezeknek a szervezeteknek a jele egy fából vagy fa felhasználásával készült terméken azt jelenti, hogy a kitermelő fenntartható erdőgazdálkodást folytat.

Ha a laminált padlók fizikai osztályozásáról szeretne olvasni kattintson ide.

Pin It on Pinterest