Hogyan lehet stílust teremteni egy népszerű zárótermék nem szabványos használatával? Ha laminált mennyezet valósul meg a lakberendezés során.

 

Tulajdonképpen a laminált mennyezet nem új technika a belsőépítészetben, de ennek ellenére kevés olyan projektet lehet látni, ahol sikeresen alkalmazták. Mely esetekben érdemes alkalmazni, mikor illeszkedik szervesen a környezetbe és mikor jobb inkább elhagyni? Hogyan válasszuk ki a megfelelő anyagot és mit kell tudni a tervezésről, az anyagválasztásról és a beépítési jellemzőkről?

 

A laminált mennyezet előnyei

 

 1. Aki szereti az alkotói szabadságot, az a tervezési lehetőségek széles skáláját találja meg. Mert ma már szinte mindegyik laminált padló képes a fát megszólalásig élethűen utánozni különféle árnyalatokban, és a padlólapok mérete is nagyon eltérő lehet.
 2. Könnyű telepítés. Ennek az anyagnak a mennyezetre történő felszerelése nem sok időt és erőfeszítést igényel, ráadásul nincs sok szennyeződés és kosz a munka során.
 3. Könnyen kezelhető, mert a laminátumon nem gyűlik fel a por, és a tisztaság érdekében elég, ha időnként áttöröljük a felületet egy nedves ruhával.
 4. Naturálisabbá teszi a teret és a fa textúra közelebb hozza a természetet.
 5. Optimális ár-minőség arány. Ha megfelelő kialakítású és méretű léceket választ, a mennyezet úgy fog kinézni, mintha sokkal több pénzt költött volna rá, mint amennyibe valójában került
A laminált mennyezet előnyei

Instagram: @abajourds

A laminált mennyezet hátrányai

 

 1. A megoldás nem alkalmas minden belső területre. A mennyezeten lévő laminált padló szervesen kiegészíti a modern stílusú bútorokat – loft, skandináv, minimalista. Tulajdonképpen alkalmas country és vidéki ház stílusokhoz (faházak, Hampton stílus, rusztikus hangulat). De nem fog beleférni a klasszikus stílusú enteriőrökbe.
 2. Az ilyen mennyezethez jól kell választani, mert csak bizonyos laminátok tűrik jól a nedvességet. Egy beázás hazavágja az egész alkotást.
 3. A kis magasságú helyiségekben az aktív faminta vizuálisan „felfalja” a hiánymagasság egy részét. Kivételt képeznek a tetőtéri helyiségek és azok a terek, ahol magasságkülönbséget terveznek, mint a belső térben (fotó): a laminált mennyezet csak a folyosón kerül a padlóba és a falakba.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?

 

 1. Nincs speciális mennyezeti laminátum. Az anyag padlónak készült.
 2. Az anyag kopási osztálya nyugodtan figyelmen kívül hagyható, hiszen senki nem fog rajta sétálni.
 3. A nedvességgel szembeni ellenállás fontos paraméter, különösen a konyhában és a fürdőszobákban. Mindig válasszon nedvességálló anyagot!
 4. Vegyünk hosszú deszkákat! Ebben az esetben fontos figyelembe venni a lécek és a mennyezet arányosságát: például a keskeny lécek jobban illeszkednek egy keskeny folyosóra, és a szélesebb lécek jobban néznek ki egy tágas, négyzet alakú nappali mennyezetén.
 5. Gondosan ellenőrizze a deszkák árnyalatait, méretét és minőségét, mert a mennyezetnél nem fogja tudni eltakarni a hibákat.
 6. A szakértők azt tanácsolják, hogy a számított térfogat 13-15% -át vegye meg pluszba a biztonság kedvéért.
A mennyezeten lévő laminált padló szervesen kiegészíti a modern stílusú bútorokat

Tervező: Wilsonart

 

A telepítésnek két fő módja van

 

A szerelés történhet közvetlenül a mennyezetre, előzőleg kiegyenlített és előkészített felületre, ragasztóval. Ezt a módszert általában akkor alkalmazzák, ha a mennyezet alacsony, 2,5-2,6 m és a burkolat csak dekoratív funkciót tölt be.

A szerelés történhet közvetlenül a mennyezetre, előzőleg kiegyenlített és előkészített felületre, ragasztóval.

Instagram: @kasm_interni

A másik lehetőség a szerelés farudakból vagy horganyzott profilokból készült keretre. Ebben az esetben nincs szükség a mennyezet előkészítésére, és a keretnek köszönhetően megjelenő tér segít elrejteni a lámpák vezetékeit, valamint kiegészíthető a szerkezet zaj- és vízszigetelő anyagokkal. A keret magassága 5-10 centiméter.

De természetesen az optimális rögzítési mód kiválasztása a tervezési céloktól és az elrendezési jellemzőktől függ.

Tervező: ARHAM DESIGNS

De természetesen az optimális rögzítési mód kiválasztása a tervezési céloktól és az elrendezési jellemzőktől függ.

 

Tippek:

 • Laminált mennyezet a belső térben roppant jó megoldás akkor, ha hangsúlyozni szeretnénk a mennyezet geometriájának jellemzőit (például kiemelni egy lejtős tetőrészt). De akkor is tökéletes választás, ha vizuálisan kell felosztani a teret zónákra. A felület többi részét általában fehéren hagyják.
 • A laminált padló belső térben, padlón kívüli, használatának tipikus példája az, hogy a fal egy töredékére helyezik, ami továbbfut a mennyezetre. A megoldás akkor lesz hatékony, ha az L-alakú burkolat egy kis területet emel ki – például egy ágyat vagy egy TV-részt a nappaliban, és kontrasztban van a többi fal színével.
 • Jó választás egy teljesen laminált tér részeként, általában fülkében vagy mélyedésben, ami egy újabb lehetőség a tér hatékony és egyszerű zónázására.

De ne feledje! Minél aktívabb a mennyezet kialakítása, annál nyugodtabbnak és semlegesebbnek kell lennie a padlónak.

Jó választás egy teljesen laminált tér részeként, általában fülkében vagy mélyedésben

Tervező: Daria Nazarenko

 

A laminált padló belső térben, padlón kívüli, használatának tipikus példája az, hogy a fal egy töredékére helyezik, ami továbbfut a mennyezetre.

A tervező: Hagan Architects

 

Gondosan ellenőrizze a deszkák árnyalatait, méretét és minőségét, mert a mennyezetnél nem fogja tudni eltakarni a hibákat.

Tervező: Ze Workroom Studio

Pin It on Pinterest