A laminált padló világában is akadnak érdekességek, amiket érdemes tudnunk, hogy még jobban ismerjük a terméket, amit éppen keresünk vagy már megvettünk.

– A laminált padlóról a faanyag-felhasználást tekintve elmondható, hogy hatékony és környezetbarát, mivel első sorban farostlemezből készül. A farost alapanyagát jelentő faforgács, a fák ágaiból és a teljes törzséből is származhat, ellentétben a tömörfa padlókkal, ahol nem hasznosítható a fa teljes teste.

Érdekességek a laminált padlóról - Laminált padló a gyerekszobában.– A modern, digitális nyomtatásnak köszönhetően a képzelet szab határt a laminált padló mintázatának. A képen például egy ilyen színes, gyerekszobába szánt mintát láthatunk. Ennek a technológiának köszönhetően ma már nagyon valósághű mintázatokkal gyárthatják le ezeket a termékeket.

– A laminált padlót alkotó farost erősebb, mint a keményfa. Sokkal kisebb eséllyel keletkezik rajta lyuk vagy horpad be.

– Európában az 1980-as években, az Egyesült Államokban 1994-ben kezdett elterjedni a laminált padló.

– A laminált padlóról már egy másik blogunkban is írtunk, hiszen szigorú szabályok szerint gyártják. Európai szabványait az EN 13329:2000 szabvány írja le. Ez a dokumentum a gyártás módjától a csomagolásig minden elvárást leír.

– Egy másik apró érdekesség, hogy a laminált padló „lebegő” módszerrel is lerakható. Ekkor nem rögzítjük az alatta lévő felülethez, hanem csak a falak tövénél. Így megőrizhető az eredeti padló.

– A „laminate” szó rétegek összenyomását jelenti és a latin „lamina” szóból ered, ami vékony réteget jelent.

– A laminált padlók fizikai ellenállását az AC (Abrasion Criteria- Kopás kritériumai) és az EN 13329:2000 szabvány szerint is osztályozzuk. Környezetvédelmi szempontból a VOC (volatile organic compounds – illékony szerves vegyületek) és formaldehid kibocsátás osztályozása a legfontosabb.

Pin It on Pinterest