A laminált padló az első komoly piaci megjelenésekor, az 1970-es évek végén még nem volt strapabíró és sokkal kevesebb módszer, illetve stílus létezett a gyártás során. De tíz évvel később robbanásszerű fejlődésnek indult és mára már elterjedt az egész világon.

A bútorlaminálás születéséhez az 1920-as évekig kell visszautaznunk. Ekkor még nem tudtak elég erős lamináló anyagot előállítani, ami a padló bevonására is alkalmas lett volna, de például a pultokat már képesek voltak laminálni a gyártók. Az első laminált padló 1977-ben készült el Svédországban és a ’80-as években került ki a piacra Pergo néven, a Perstorp nevű cégtől. A Perstorp-ot Wilhelm Wendt alapította 1881-ben, Stensmölla Kemiska Tekniska

Industri néven és a mai napig is első sorban vegyi anyagokkal foglalkozik.

Laminált padló gyár.

Kép forrása: kaindl.com

Az első termékek még nem voltak túl jó minőségűek, de a 1980-as évek végére sokat javultak és elterjedtek Európa többi országában is. Az Amerikai Egyesült Államok piacára 1994-ben érkezett meg. 1989-ben készült el az első DPL (direct pressure laminate), azaz közvetlen nyomású laminálás, amikor is a gyártás során a felső védőréteget és a dekorpapírt együtt préselik az alaplemezre.

AMinták a laminált padló világában. laminált padló történelmének következő mérföldköve az 1994-1996-os időszak volt, amikor a ragasztást felváltotta a mechanikus click rendszer. A padlók lapjait össze lehetett illeszteni ragasztás nélkül, így sokkal egyszerűbbé vált a lerakásuk.

A 2000 és 2014 közti időszak az új stílusok megjelenése miatt fontos. Elkészülnek például az első rusztikus, nyersfa-hatású és retro termékek. A laminált padló pályafutásának legutóbbi állomása a 2015-ös év, ettől kezdve létezik ugyanis a digitális nyomtatás a laminált padló világában, aminek köszönhetően sokkal valósághűbb famintázatú padlókat lehet gyártani és könnyebb a minta tervezése is.

Borítókép forrása: perstorp.com

Pin It on Pinterest