Lerakási útmutató

Gondjai vannak a lerakással? Mi segítünk. Az alábbi lerakási útmutató a segítségére lehet.

 

Laminált padló lerakási útmutató – Szükséges anyagok

Az itt közreadott laminált padló lerakási útmutató mellett lehetősége van kérdezni is tőlünk. Nézzük a szükséges és alapvető anyagokat!

  • 0,2 mm vastag párazáró PE-fólia,
  • 1,5 mm vastag lépés-hang-szigetelő XPS, vagy habfólia, vagy Izoboard,
  • távtartó szerszám (ék),
  • fűrész, kalapács, ceruza, merőszalag, stb.

(Javasoljuk, hogy a munkát melegburkoló szakemberrel vagy velünk végeztesse el!)

Fektetés előtt a padlót minimum 48 óráig, bontatlan csomagolásban abban a helyiségben kell tárolni, ahol felhasználásra kerül! (Téli időszakban hosszabb akklimatizálási idő szükséges. Ennek meghatározása a helyi körülményektől nagymértékben függ.)

A fogadó aljzatnak síknak, tisztának és száraznak kell lennie! A méterenkénti 2 mm-nél nagyobb eltéréseket ki kell egyenlíteni. A fogadó aljzat nedvességtartalma maximum 2 CM% lehet. Önterülő aljzatkiegyenlítő alkalmazásakor minimum 10 napos várakozási időt kell betartani, és a maradék nedvességtartalom tekintetében CM-mérés szükséges (maximum érték 2 CM%).

Az aljzat nedvességét otthoni módszerrel is tesztelheti. Az aljzatra ragasszon 40 x 40 cm-es négyzet alakú párazáró fóliát széles ragasztószalaggal a beton több pontjára (minimum 4 helyre). Körülbelül 72 óra után vegye fel a fóliát, ha száraz akkor az aljzatra lerakható a padló. Amennyiben nedves, kérje szakember segítségét!

A fektetésnél szükség van legalább 18 Celsius fokos környezeti hőmérsékletre és a fogadó aljzat is legalább 15 Celsius fokos kell, hogy legyen. A relatív páratartalom 50-60%-os legyen!

A laminált padlót úsztatva kell lefektetni! Nem szabad a fogadó aljzatra ragasztani, szegelni vagy hasonló módon rögzíteni. A laminált padló ugyanis a terem klímájának függvényében folyamatos változtatja méretét, ezért a falak mentén, minden rögzített épületrésznél (pl.: oszlop, fűtéscsövek stb.) 15 mm-es működési légrést kell biztosítani (dilatáció). Ezt a rést szegélyléccel (fémprofillal, csőrózsával) kell takarni, amit tilos az úsztatott laminált padlóhoz rögzíteni.

A munka során a paneleket szemrevételezéssel ellenőrizni szükséges (méret, tónus, deformalitás, derékszögesség), annak érdekében, hogy az esetlegesen hibás paneleket ne fektessük le. Hibás panelek bedolgozására nem vonatkozik a garancia!

A laminált padló nedves helyiségekhez, mint például fürdőszoba, szauna nem alkalmas csak speciális változatban!

Mindenféle ásványi alapú aljzat esetén először a 0,2 mm-es párazáró PE-fóliát kell kádszerűen lefektetni, a falakra is felhajtva. Ha toldani kell minimum 20 cm átfedés szükséges, az átfedéseket össze is kell ragasztani! Fa vagy faalapú aljzatok esetén a párazáró fóliát tilos beépíteni!

Ezt követően a lépés-hang-szigetelő anyag lefektetése következik. A lépés-hang-szigetelő anyagot nem szabad átfedéssel rakni! A tekercseket ugyanabban az irányban kell lefektetni, mint a laminált padlót. A paneleket ajánlott a fő fényforráshoz viszonyítva, hosszirányban párhuzamosan fektetni. A helyiségek között, illetve a 8 méternél szélesebb, vagy a 10 méternél hosszabb felületeket meg kell osztani. A megosztott felületek között szintén 15 mm-es működési légrést (dilatációt) kell kialakítani. Ezt a rést burkolatváltó profillal kell takarni. A profilt a laminált padlóhoz rögzíteni tilos!

 

Padlófűtés esetén

A padlófűtésnél alkalmazott laminált padlók, csak vizes rendszerű padlófűtéshez használhatók! Elektromos padlófűtéshez nem alkalmazhatóak a laminált padlók!

Lerakás előtt az aljzat nedvesség vizsgálatát is el kell végezni, és a felfűtési vizsgálatot is kötelező megcsinálni 5 fokonként. A felfűtési jegyzőkönyv minden esetben szükséges! A padló fektetése során a rétegsorrendet be kell tartani, PE párazáró fólia, padlófűtéshez kifejlesztett speciálisan használható XPS, vagy padlópapír.

Lerakás előtt a padlófűtést ki kell kapcsolni és a laminált padlót szobahőmérsékleten kell lerakni. A padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 28 °C-nál. A bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: max. 50 °C.

A munka végeztével a padlófűtést vissza kell kapcsolni. Az elkövetkező héten a padlófűtés nem lehet magasabb, mint 16-20 Celsius fok. A továbbiakban, a használat alatt a padlófűtés hőmérséklete nem lehet magasabb 28 °C-nál. A bemenő legmagasabb vízhőmérséklet: max. 50 °C.

A kezdő sor szélességét úgy kell meghatározni, hogy a befejező sor szélessége minimum 1/3 része legyen a laminált padló teljes hosszának. Ha a kiszámított szélesség nincs meg, az első panelsort ennek megfelelően keskenyebbre kell vágni. A kiszámításnál figyelembe kell venni, hogy a faltól való távolságnak mindkét oldalon 15 mm-nek kell lennie.

A padló dobozában részletes piktogrammos lerakási útmutató található.

 

A Padlófutár szolgáltatásainak megismeréséhez kattintson ide!

Pin It on Pinterest