Éppen otthonának, irodájának felújításán gondolkodik? Szeretne laminált padlót, de abban már nem tud dűlőre jutni, hogy milyen alátétfóliát válasszon? Most segítünk!

Ebben a cikkben mutatunk néhány terméket, ami segíthet a döntésben. Abban, hogy mikor, melyik fajtát érdemes választani. Mivel a padlóválasztás akár egy életre is szólhat nagyon fontos a megfelelő padlóalátét kiválasztása. Építkezés, felújítás esetén fontos a padlóburkolat típusának megfelelő padlóalátétet választani. Az általunk kínált típusok vinyl padlóhoz, laminált padlóhoz és akár padlószőnyeghez is alkalmas padlóalátétek. Az első meghatározó szempont, hogy milyen fűtéstípus van otthonunkban, üzletünkben; azaz a helyiségben. Más-más alátétfólia szükséges padlófűtéshez és hagyományos fűtéshez is.

Ezeknek a termékeknek több funkciója van.

Amellett, hogy a jól megválasztott alátét fólia a laminált padló élettartalmát is megnöveli az alátétfólia segítségével csökkenthetők az energiaköltségek. Növelhető a fűtés hatékonysága vagy támogathatjuk a hangszigetelést is. Csúszásgátló tulajdonsága miatt a használat során a padlólapok sem mozdulnak el. Fontos, hogy a választott alátétfólia a megfelelő teherbírással, aljzatkiegyenlítő-hatással, valamint párazáró képességgel rendelkezzen. A burkolattól függően más és más szempontok alapján dönthetünk a padlóalátét fajtájáról. Vegye figyelembe azt is, hogy egyes laminált padló és vinylpadló burkolatok esetén csak a megfelelő alátét alkalmazása mellett érvényes a garancia.

Az XPS-5 alátétfólia anyaga polisztirén, ami egy nagyon sokoldalú, nedvességtaszító kimondottan könnyű, de sűrű műanyag. Emellett jó akusztikai szigetelést is biztosít, ami nagyfokú teherbíróképességgel párosul. Olyan csomagban kapható, ami 6 m2-re elegendő alátétfóliát tartalmaz, lapokban (mérete: 1,2 m x 0,5 m x 5 mm). Vastagságát a nevében is jelzett 5-ös szám mutatja (5 mm). Az Xps-családból ennek a terméknek van a legnagyobb vastagsága. Az XPS polifoammal szembeni előnye, hogy jobb a zajcsökkentő hatása, jobban elnyeli a padló szintkülönbségeit (1-3 mm), de hasonlóan jó hőszigetelő hatású. Forgalmasabb helységekben, nehezebb bútorok alatt hatékonyan alkalmazható. 10 vagy 12 mm-es laminált padló alá javasolt. Lerakásnál érdemes figyelni arra, hogy a padló úsztatásával merőleges irányba fektessük le. Így csökken stabilabb is lesz az eredmény.

Az Xps-3 alátétfólia sokban nem különbözik nagyobb vastagsággal bíró testvérétől. Ennek az alátétfóliának is a nedvességtaszító polisztirén az anyaga. Ami hozzájárul a kiváló akusztikai szigeteléshez, amihez még nagy teherbíróképesség is párosul. Ez a vastagságú Xps alátétfólia is csomagban kapható, ami szintén 6 m2-re elegendő. A csomagban lévő lapok mérete 1,2 m x 0,5 m x 3 mm. A 3 mm vastag XPS-t közepes igénybevétel esetén (8 mm padlóvastagságig bezáróan) javasoljuk.

Az extrudált polisztirolból készült Xps-termékcsaládnak van egy harmadik tagja is,

úgymond a legkisebb, aminek a vastagsága csak 2 mm. Ez az Xps-2, ami vastagságán kívül minden másban egyezik a többi XPS-alátétfóliával, de alkalmas padlófűtéshez is.

A Habfólia 2 alátét fólia anyagában megegyezik a többi termékével, mivel ez is műanyagból készült. A fóliának habos a szerkezete, ami segít elnyelni a kopogó hangokat, emellett kiváló hő- és akusztikai szigetelő anyag. Nálunk kapható tekercsben is és m2-ben is. A tekercsben összesen 55 m2 van. Tökéletes szigetelés standard felületek számára, de akusztikai szigetelési paraméterei is jók. A Habfólia 2 alátét fólia kiváló hőszigetelő tulajdonságú anyag, mely könnyű alapanyagokból készült, és egyszerűen beépíthető. Laminált vagy szalagparketták alá elhelyezhető rugalmas alátétlemez, mely kiegyenlíti az aljzat kisebb hibáit és szigeteli a kopogó hangokat. Az alátét optimális sűrűsége nagy mértékű teherbíró képességet garantál, egyúttal elnyeli az egyenetlenségeket és könnyű is.

A FixPrix-2 alátétfólia is anyagában polisztirén, ami egy nedvességtaszító műanyag. Ennek az alátétfóliának vastagsága csupán 2 mm, ami alkalmassá teszi arra, hogy padlófűtés esetén átengedje a hőt a burkolat és ezáltal a lakótér felé is. Horonyrendszerrel rendelkezik, ami biztosítja az aljzat szellőzését. Emellett tökéletes hő- és akusztikai szigetelő anyag. Tekercsben vásárolható meg, aminek 16,5 m2 a tartalma. A FixPrix-2 alátét fólia kis szintkülönbségű felületekhez alkalmazható, horonyrendszerrel rendelkező úsztatott padlók (laminált padló, szalagparketta stb.) alá kerülő szigetelés. A tökéletes párazárás érdekében érdemes egy párazárófóliát lefektetni az aljzat és a padlóalátét közé. Ez nem vonatkozik azon padlóalátétekre, amelyek eleve párazáró réteggel vannak ellátva.

Az Izo-Floor Thermo-roll kifejezetten padlófűtés alátétfólia anyaga extrudált polisztirén (XPS). Tekercsben kapható, amelynek 1,1 m x 15 m a mérete, ami 16,5 m2-nek felel meg. Amint már a nevében is megtalálható, speciális kialakításának köszönhetően padlófűtéssel ellátott helyiségekben is alkalmazható. Miközben az XPS alátétek összes előnyös tulajdonságával rendelkezik, a vastag barázdáknak a felületén található perforációnak és az 1,6 mm-es vastagságnak köszönhetően a padlófűtés hatékonyságát egyáltalán nem befolyásolja. Az Izo-Floor Thermo alátét egyaránt alkalmas laminált padló és szalagparketta (kész parketta) alá, bármilyen padlófűtéssel ellátott úsztatott aljzatra.

Nem könnyű feladat az építkezés vagy a felújítás,

tele fontosabbnál fontosabb, és egyben nehezebbnél nehezebb döntésekkel. Ezek sem a pénztárcákat, sem pedig az idegrendszereket nem szokták kímélni, inkább csak terhelni. De ne feledje, bármi is kerül a laminált padló alá, nagyon fontos a meglévő aljzat minősége és egy párazáró fólia! A párazáró a laminált padlóra kapott garancia miatt is kötelező.

Pin It on Pinterest